Uintiseura Kuhat Habawaba Spain 2018 turnauksessa

Habawaba on suurin juniori vesipalloturnaus maailmassa ja jo 10 vuoden ajan se on järjestetty Livornossa, Italiassa. Waterpolo Development – organisaatio haluaa laajentaa Habawabaa ja ensi kerran tänä kesänä se järjestettiin myös Barcelonassa, Espanjassa. Hienona lisänä tapahtumalle oli kaupungissa samaan aikaan pelattavat vesipallon Euroopan mestaruuskilpailut.

Kun tapahtuma vahvistui ja kutsu tuli, ei Kuhat epäröinyt käyttää tätä hienoa tilaisuutta. Turnauksessa pelattaisiin U10 (2008 ja nuoremmat) sekä U12 (2006-2007) sarjat joista jälkimmäiseen Kuhat ilmoittautui. Jo tammikuussa saatiin 11 innokasta Kuha-junioria sekä muutama vanhempi syttymään idealle. Koskaan aiemmin ei seurastamme ole lähtenyt näin nuorta joukkuetta kansainväliseen turnaukseen. Kevään tiukan harjoittelun ja pelaamisen lisäksi vanhemmat ja juniorit aktivoituivat erilaisten varainkeruukampanjoiden suhteen erinomaisesti näyttäen suurta halua olla mukana Habawaba-tapahtumassa.

Pitkä odotus päättyi heinäkuussa, kun joukkue kokoontui lentokentälle valmiina seikkailuun. Kuhat U12 koostui enimmäkseen vasta vuoden verran harrastaneista pelaajista muutamalla ”konkarilla” varustettuna (2-3 vuotta harrastaneita).  Barcelonaan päästyämme järjestelyt kaikkine kuljetuksineen ja ruokailuineen olivat erittäin hyvin järjestetty, vaikka turnaukseen osallistui yli 600 junioria ympäri Eurooppaa.

Ensimmäisen turnauspäivän aamuna saavuimme paahtavan kuumalle Barcelonan 1992 olympialaisten uintistadionille, jossa pelit käytiin. Vesitankkaus ja aurinkorasvaus olivat ensi arvoisen tärkeitä, jotta juniorit pysyivät pelikuntoisina. Kuhat oli arvottu F-lohkoon, josta löytyi kansainvälisesti aikuisten tasolla todella tunnettuja joukkueita. Kaksi espanjalaista, kaksi italialaista ja unkarilainen joukkue olivat alkusarjassa tekemätön paikka meidän hieman joka osa-alueella hitaammalle joukkueelle.

 

Habawaba- turnauksessa joukkueet jaetaan jatkosarjassa kolmeen tasolohkoon, mikä takasi tasaisia otteluita kaikille joukkueille. 9 ottelun turnauksen jälkeen Kuhien sijoitus ”Pronssi- jatkosarjassa” oli yhdestoista. Täytyy tosin sanoa, että koko turnauksen ”Kultaisessa” loppuottelussa pelasi paikallinen CN Barcelona ja italialainen Posillippo, jotka kummatkin olivat meidän lohkosta. Näille joukkueille emme pystyneet tekemään maaliakaan, mutta jos haluaa parhaaksi pitää pelata parhaiden kanssa.

Kuhista parhaana maalintekijänä kunnostautui joukkueen kapteeni Eevert Paunonen (6 maalia) sekä Tuomas Myllylä (4 maalia). Koko turnauksen maalissa torjunut Jermu Lehtinen sai joukkueen tsempparipalkinnon, vesipallon, josta löytyi koko Espanjan miesten maajoukkueen nimmarit.

Yksi Habawaba-tapahtuman teema on myös Fairplay eli reilu ja rehti pelaaminen sekä käyttäytyminen altaalla ja altaan ulkopuolella. Kuhien esimerkillinen edustaminen huomattiin myös järjestäjien toimesta ja joukkueemme sai arvokkaan Habawaba Fairplay palkinnon itse Espanjan vesipalloikonilta Ivan Pereziltä. Tämä oli suuri asia hyvin taistelleelle joukkueellemme.

 

 

Turnaus oli unohtumaton kokemus ja pääsimme myös katsomaan EM-kisoja, jossa koko joukkue näki ensi kertaa huippuvesipalloa Euroopan parhaiden pelaajien näyttämänä ja tuhansien katsojien luodessa meteliä. Junioritasolla Suomi on 2-3 vuotta jäljessä huippumaista eli meidän täytyisi saada 7-8 vuotiaiden vesipalloryhmiä ympäri maan. Toinen suuri ero on selvästi laadukkaiden vesipallopelien seuraaminen televisioista tai paikanpäällä. Huippumaissa juniorit katsovat pelejä ja oppivat ymmärtämään sitä jo nuorena sekä kopioimaan erilaisia manöövereita huippupelaajilta. Tähän voisi verrata Suomessa jääkiekon sekä ilmaveivin.

 

Saimme jo lämpimän kutsun HABAWABA SPAIN 2019 turnaukseen ja haastankin muutkin Suomen seurat osallistumaan tähän hienoon tapahtumaan. Haluaisin kiittää kaikki tukijoita, vanhempia sekä etenkin pelaajia tämän reissun toteuttamisesta! KIITOS!

Teppo Lehtinen

Uintiseura Kuhat

E-juniorivalmentaja